Menu

Onze certificaten

Plannen voor Eerlijke Concurrentie 2024

16 mei 2024 | Geen categorie | Transport Vermeulen

Beste klant,

Eind februari 2024 werden de Plannen voor Eerlijke Concurrentie voor 2024 ondertekend door de erkende werkgeversfederaties en vakbonden van acht verschillende sectoren. In deze plannen worden er concrete maatregelen opgesteld tussen de de regering en de sociale partners om sociale fraude tegen te gaan. Graag geven wij u de belangrijkste plannen die genomen zijn voor de transportsector.

- Bestrijden van sociale dumping onder het excuus van 'gecombineerd vervoer'.

- Bestrijding van ongeoorloofd lage transportprijzen.

- Herverdeling tussen wegcontroles en bedrijfscontroles.

- Veilige, schone en beveiligde parkeerplaatsen voor chauffeurs.

- Consistentie in de controles en sancties van de regels van het Mobility Package.

 

Deze laatste maatregel toont aan dat er nog heel wat ongenoegen is binnen de transportsector betreffende de regels van het Mobility Package. Onderzoek toont namelijk aan dat de reeds opgelegde regels 0,0 effect heeft de dag van vandaag. Met de invoering van de detacheringswetgeving, verplichte registraties van de grensovergangen, 'cooling off' periode van 4 dagen en de verplichte terugkeer om de 8 weken werd er verwacht een verschuiving te zien op de Europese wegen maar niets is minder waar.

Al dit extra administratieve werk (en ook het kostenplaatje)  heeft nog niets opgebracht, het aandeel van buitenlandse vrachtwagens op onze wegen is niet gedaald. Al deze nieuwe regels worden niet gecontroleerd en er zijn nog geen sancties bepaald voor overtreders. Op deze manier is het dweilen met de kraan open.

Hopelijk geeft de ondertekening van de Plannen voor Eerlijke Concurrentie een beter resultaat.

 

Wij blijven echter klaar staan voor u en hopen van harte dat wij uw opdrachten mogen blijven ontvangen. Ons team staat steeds ter beschikking voor verdere inlichtingen, aarzel dan ook niet om contact op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Het team van Transport Vermeulen